Bence bas gitar çalışması;
1- Aralıklar
2- 3-4 sesli akor kurulumları
3- Sağ ve sol el koordinasyon egzersileri(bass fitness ya da benzeri herhangi bir kitap kullanılabilir)
4- Armoni (Majör-Minör Tonalitede inici ve çıkıcı modlar, major-minör gamlar, çalınan ve öğrenilen bu gam ve modlardan elde edilen akor kurulumları ve bu akorların arpej çalışmaları vs..)
5- Bas gitar çalışımını kolaylaştıracak teknik bilgiler(phrasing, feeling, fuzz, groove gibi) çalışmak
6- Sürekli ve metronomlu çalışmak ve çalışırken karşınıza birini alıp onunla aynı anda sohbet etmek bu beyninizi tek bi yere odaklamaktan sakınıp farklı şeyler hissetmenize ve bunları çalımınıza aktarmanıza yardımcı olacaktır..
İşin aslı bas gitarı her an çalışabilirsiniz, tv izlerken, sevgilinizle konuşurken, bas çalışırken her an sizin için çalışma ortamı olmalıdır ve cep telefonu taşır gibi yanınızda metronom-kulaklık taşımalısınız..
Adminimizin dediği gibi kulak çalışması çok önemlidir ama bunu aralıklar(intervals) çalışarak yapmanızı öneriyorum "e peki parçanın tonunu nasıl şak diye bulacağız?" sorusuna cevap olarak şunu söyleyebilirim, armoni bilginiz olmadığını düşünün, tonu bulsanız ne yapcaksınız? O yüzden kulak çalışmalarınızı şöyle yapmanızı tavsiye ederim;
Bir arkadaşınızı(müzik bilgisi size denk ya da sizden üst seviyede olsun) ve ya hocanızı alın oturtun klavyenin başına araklıklar (K2,B2,K3,B3,T4,Tritone,T5,K6,B6,K7,B7) aralıklarını çalışın daha sonra da akorlar, major,minor akorları duymaya çalışın bunları yaparken acele etmeyin çünkü uzun bir ömrünüz var birden yaparsanız ilerleyen zamanlarda canınız sıkılabilir ayrıca, kendinizi zorlarken farkına varamayıp "yapamıyorum ben ya" diyerek başından kalkabilirsiniz ki bu da kulak egresizlerinizin sonu olur..
İllaki unuttuğum şeyler vardır tamamlarsanız sevinirim, yanlışlarım varsa düzeltmekten çekinmeyin, saygılar